LIM Vazolarının Yolculuğu: Üfleme Tekniği Nedir?

Herkese iyi pazarlar!

Haftanın LIM çiçek kutusunu aldın ve gerekli bakımları gerçekleştirdikten sonra çiçeklerini LIM cam vazolarına koydun.Peki LIM vazolarını bu kadar güzel ve eşsiz yapan şeyin ne olduğunu hiç merak ettin mi? Bu yazımızda LIM vazolarının üretim tekniğine bakıp atölyedeki yolculuklarına birlikte göz atacağız!

Öncelikle gelin camın tarih boyunca devam eden hikayesini dinleyelim ve sonra LIM vazolarının üretiminde kullanılan üfleme tekniğinin ne olduğuna yakından inceleyelim! Cam yüzyıllardan bu yana sanatın, inceliğin ve zarafetin sembolü olarak insan yaşamında yer alıyor. Camı şekillendirme ve işleme ise kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir. Cam, başlangıçta saydam ve sıvı bir maddedir ancak işlenerek katı hale getirilir. Eski çağlarda camın ana maddesi olarak kum kullanılmıştır. Bunun sebebi ise cama özelliklerini katan madde olan silisyumun doğada en çok kumda bulunmasıdır. 

Cam işleme ve şekillendirmenin çok büyük bir zanaat alanı olmasına karşın, cam maddesinin ilk defa tesadüfi şekilde keşfedildiği düşünülmektedir. Doğada, yanardağlardan püsküren lavların yanardağın eteklerinde soğuması ile doğal camlar oluşur. Yunan tarihçi Ping’e göre birkaç tüccar nehir yatağında kamp yakarken ateş yakar ve ertesi gün küllerin içinde cam parçalarına rastlar. Cam işleme zanaatı ise erken dönemde en çok Mısır’da gelişmiştir. Bunun sebebi ise bu bölgede odunla yanan taş ocaklarının oldukça sık olmasıdır. 

Cam işleme dediğimizde 7-8 farklı teknikten bahsedebiliriz. Bunlardan bazıları kalıplama tekniği, füzyon tekniği ve çeşm-i bülbül olarak adlandırılır. Biz LIM Flowers olarak ise bu tekniklerin en dikkat ve sabır gerektireni olan üfleme tekniğini kullanarak vazolarımızı üretiyoruz. 

Üfleme tekniğin Anadolu topraklarında 3. Selim döneminde Mevlevi Dervişi Mehmet Dede tarafından açılan bir atölyeyle yaygınlaştığı söylenir. Cam üfleme işlemini gerçekleştiren ustanın oldukça güçlü reflekslere ve iyi bir el kıvraklığına sahip olması gerekir. Cam hiçbir zaman ateşten uzaklaştırılmamalıdır, eğer aksi bir hareket yapılırsa ani ısı kayıpları nedeniyle bir anda her şey tuzla buz olur. Ayrıca, cam sürekli hareket ettirilerek her tarafının aynı ısıya getirilmesi de gerekmektedir. Fırından cam ustası tarafından alınan karışım, çubuk yardımıyla özel olarak hazırlanmış kalıplara üflenir. Ergimiş cam, kalıbın merkezine üflenerek cam şişirilerek kalıptaki desen elde edilir. Cam kabın şeklini aldıktan sonra vazo, tansiyon işlemleri için soğuma bantlarına koyulur. Bundan sonra dilenirse vazo üzerinde şekillendirme işlemleri yapılabilir. 

Peki, niye üfleme tekniği? LIM vazolarınızın üfleme tekniği ile üretilmesi hem daha sağlam hem de estetik olarak daha fazla göze hitap eden vazolar haline gelmesini sağlıyor. LIM Flowers olarak size sadece en taze ve egzotik çiçekleri ulaştırmayı değil, bulabileceğiniz en kaliteli vazoları da sizler için üretmeyi de amaçlıyoruz. Eğer, vazolarınızın yolculuğunu atölyeden canlı canlı izlemek isterseniz buradan videoya ulaşabilirsiniz. Eğer ki minimal, sade ve şık bir vazoya ihtiyaç duyuyorsan buradan sipariş sayfasına ulaşabilir, evine LIM vazolarıyla şıklık katabilirsin. LIM vazoları sadece internet sitemizde değil, Trendyol üzerinden de satışta ve tüm Türkiye için teslimatı mümkün!  Üstelik, LIM vazoları sadece LIM çiçekleri için değil; her bukete uygun olacak şekilde tasarlandı!

Bir başka blog yazısında görüşmek üzere, sevgiyle kalın.

Bir Cevap Yazın

API –>